Generációk játékai a Bogáncs Gyermekkönyvtárban: Interaktív népmese-kaland kicsiknek és nagyoknakKultúra 

Generációk játékai a Bogáncs Gyermekkönyvtárban: Interaktív népmese-kaland kicsiknek és nagyoknak

Az Országos Könyvtári Napok keretében a Bogáncs Gyermekkönyvtár egy igazán különleges, generációkon átívelő programmal várta az érdeklődőket. A „Generációk játékai” elnevezésű rendezvény szombat reggel 9 órától délután 3 óráig tartott. A látogatók folyamatosan érkeztek, összesen mintegy 100 fő fordult meg a könyvtárban, a kézműves foglalkozásokon pedig közel 40 fő vett részt.

Kézműves Foglalkozások


A rendezvény igazi közösségi eseménnyé vált, ahol nagyszülők, szülők és gyerekek együtt fedezhették fel a magyar népmesék világát és a régi idők játékait. A kézműves foglalkozásokon a résztvevők többek között szalma és faforgács madárijesztőket, nemezeléssel pedig különböző figurákat készíthettek, valamint őszi dekorációkat és ékszereket is alkothattak. Emellett hazavihető malomjátékok is készültek, így a gyerekek a program után otthon is folytathatták a játékot. A foglalkozások lehetőséget adtak a kreatív készségek kibontakoztatására és a közös alkotás örömének megélésére.

Népmese Kvíz 

A program egyik központi eleme egy izgalmas, háromfordulós népmese kvíz volt, amely különböző nehézségi szinteken szólította meg a különböző korosztályokat. A legkisebbek színezhettek és egyszerűbb kirakókkal játszhattak, míg az idősebbek egy összetettebb, három próbatételt tartalmazó feladatsorban vehettek részt. A kvíz során a résztvevőknek régi népi játékokat kellett beazonosítaniuk, illusztrációk alapján magyar népmeséket felismerniük, és egy különleges, a könyvtárban elrejtett „szabadulószobás” feladvány segítségével népmesei kifejezéseket rejtettek el a könyvtárban a faleveleken, amiket párosítani kellett a papíron található meghatározásokkal, ehhez a feladathoz a Meseszótárt is igénybe vehették. 

Retro Játékok

A könyvtárban kipróbálható retro játékok, mint például a ma is népszerű teke és célbadobás, összekapcsolták a generációkat, és bemutatták a mai gyerekeknek a régi idők – és néhány örökzöld – szórakozási lehetőségeit.

Gombos Anikó gyermek könyvtáros elmondása szerint a kvíz nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is számos meglepetést tartogatott. A régi népi játékok ismeretében a nagyszülők jeleskedtek, míg a mai gyerekek, sőt, már az anyukák sem mindig ismerték fel az egykori kedvelt szórakozásokat. Ez rámutatott arra, hogy fontos ápolni és továbbadni a hagyományainkat a következő generációknak. A Meseszótár című könyv segítségével a résztvevők bővíthették is népmesei ismereteiket.

A rendezvény évről évre egyre népszerűbb, és sokan már kifejezetten várják az Országos Könyvtári Napok alkalmával megrendezett programot. A „Generációk játékai” nemcsak a könyvtár törzsközönségét vonzza, hanem új látogatókat is csábít. Idén több család is a program hatására iratkozott be a könyvtárba.

A program igazi közösségi élményt nyújtott, és bebizonyította, hogy a könyvtár több lehet, mint csupán könyvek gyűjteménye: egy élő, nyüzsgő találkozóhely, ahol a generációk együtt tölthetik el szabadidejüket, és új ismereteket szerezhetnek.

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks